Ο επικεφαλής του Γραφείου παρουσίασε τους «πέντε μεγάλους αγνώστους» της συμφωνίας. Προειδοποίησε ότι η 3η αξιολόγηση θα είναι πιο πιεστική.
Την ικανοποίηση του για την αρχική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο προχθεσινό Eurogroup εξέφρασε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας, αλλά προειδοποίησε ότι το τοπίο είναι ακόμη ασαφές γιατί είναι ακόμη άγνωστο το ακριβές περιεχόμενό της.
«Ήταν μια θετική εξέλιξη. Είναι θετικό ότι επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια και ξεκινούν οι συζητήσεις» ανέφερε ο κ. Λιαργκόβας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αφήνοντας αιχμές όμως για τις καθυστερήσεις και το κόστος που προκάλεσαν στην οικονομία. Ο κ. Λιαργκόβας επισήμανε επίσης ότι στη συμφωνία δεν διασφαλίστηκε ούτε η Ποσοτική Χαλάρωση (QE) ούτε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι πιστωτές «θα βρουν τις κατάλληλες δεσμεύσεις και θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουν τη βιωσιμότητα του χρέους ώστε να αξιοποιηθεί η Ποσοτική Χαλάρωση». «Η συμφωνία ανοίγει επίσης την ευκαιρία να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής από τα περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα σε αυτά που και οι δανειστές ονομάζουν περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα» συμπλήρωσε και σχολίασε ότι υπάρχει χώρος για βελτίωση τόσο στην πλευρά της φορολογίας όσο και στο μέτωπο των δαπανών. «Αν ρυθμιστεί σωστά η συμφωνία μπορεί τα αποτελέσματα να είναι αναπτυξιακά» ανέφερε. «Το μεγάλο στοίχημα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι να γυρίσει σελίδα στην οικονομία και να μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος και την παράταση της αβεβαιότητας με μεγάλη ταχύτητα. Σε μια τέτοια περίπτωση τα οφέλη από το κλείσιμο της αξιολόγησης θα είναι πολλά. Τι θα σημαίνει αν μπούμε σε έναν ενάρετο κύκλο» συμπλήρωσε.
Οι 5 μεγάλοι άγνωστοι Χ της συμφωνίας
Ο κ. Λιαργκόβας προειδοποίησε όμως ότι ο δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία είναι μακρύς και αυτή τη στιγμή ασαφής καθώς περιλαμβάνει την επίλυση μιας δύσκολης εξίσωσης με τουλάχιστον πέντε μεγάλους αγνώστους:
-Πρώτον το ακριβές περιεχόμενο των νέων μέτρων. Θα το μάθουμε φαντάζομαι στις επόμενες μέρες.
-Δεύτερον την αξία των νέων μέτρων
-Τρίτον, τις ρήτρες ενεργοποίησης των αντίμετρων που θα λάβει η κυβέρνηση.
-Τέταρτον τις αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
-Πέμπτον το χρέος.
Ακόμη πιο δύσκολη η 3η αξιολόγηση
Ο κ. Λιαργκόβας ξεκαθάρισε όμως, ότι ενδεχόμενη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης δεν συνεπάγεται και άρση των πιέσεων από τους δανειστές. «Εφόσον τελειώσουμε με τη 2η αξιολόγηση ακολουθεί αμέσως μετά η 3η. Αν ερμηνεύσουμε το μνημόνιο κατά γράμμα και μετά τις καθυστερήσεις των προηγούμενων αξιολογήσεων θα πρέπει να τελειώσει σε ασφυκτικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει πιθανόν ότι ο πολιτικός χρόνος για το κλείσιμο της 3ηςαξιολόγησης, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, θα είναι σαφώς πιο περιορισμένος σε σχέση με τον πολιτικό χρόνο των δύο προηγούμενων αξιολογήσεων.
Εξήγησε μάλιστα ότι η επόμενη αξιολόγηση περιλαμβάνει πέραν των τυχόν εκκρεμοτήτων (μεταξύ άλλων στην ενέργεια, στην εργαλειοθήκη και τις ιδιωτικοποιήσεις) και αρκετά σημαντικά ζητήματα όπως νέες ιδιωτικοποιήσεις που το 2017 θα πρέπει να αποφέρουν 800 εκ. ευρώ, περαιτέρω ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, κατάρτιση νέου κώδικα φορολογίας και άλλα. Προειδοποίησε δε ότι οι δυσκολίες εκπλήρωσης των ελληνικών δεσμεύσεων να είναι μεγαλύτερες «καθώς θα έχουμε εισέλθει στο 8ο έτος δοκιμασίας και λιτότητας της ελληνικής οικονομίας».